Keď sa krajina pomaly zabaľuje do farebného jesenného rúcha a dni sa pomaly skracujú, prichádza ten pravý čas na hrejivé domáce polievky. A aká je na to lepšia príležitosť, než vyskúšať si pripraviť tekvicovú polievku? Tento tradičný recept je ideálny na jesenné večery – nielenže si pochutnáte na skvelej chuti, ale zároveň si doprajete aj výživné jedlo plné vitamínov. Tak neváhajte a poďme sa spoločne pustiť do prípravy tejto skvelej domácej tekvicovej polievky.
INGREDIENCIE
Cítiť vôňu jesene v kuchyni – nevyžaduje to nič viac ako prísady pre túto jedinečnú tekvicovú polievku. Na jej prípravu budete potrebovať:
- 1 stredne veľkú hokkaido tekvicu (približne 1 kg)
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l vývaru (kurací, zeleninový alebo voda)
- 1 šálka smotany na varenie (250 ml)
- Soľ, čierne korenie na dochutenie
- Muškátový orech (voliteľné)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
POSTUP
Tu je krok za krokom, ako pripraviť túto lahodnú jesennú pochúťku:
1. Tekvicu očistite od semien a nakrájajte na menšie kúsky. Nemusíte ju šúpať, šupka hokkaido tekvice je jedlá a po uvarení je mäkká.
2. Mrkvu a cibuľu olúpte a nakrájajte na kúsky. Cesnak len olúpte.
3. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich, kým nezačnú meniť farbu.
4. Pridajte tekvicu a mrkvu, premiešajte a nechajte na panvici pár minút. Potom pridajte vývar alebo vodu a varte na miernom ohni, kým nie sú zelenina úplne mäkká.
5. Keď sú zelenina mäkké, odstavte polievku z ohňa a nechajte ju trochu vychladnúť. Potom ju rozmixujte ponorným mixérom, kým nezískate hladkú konzistenciu.
6. Polievku vráťte späť na oheň, pridajte smotanu na varenie, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
SERVÍROVANIE
Táto tekvicová polievka je ideálna ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo s kúskom pečiva. Na servírovanie odporúčame trochu smotany na ozdobu a posypanie sušenou petržlenou alebo pažítkou. Ak chcete, môžete pridať aj trochu pražených tekvicových semienok pre extra chrupkavosť.
Táto polievka je dokonalým spojením jesenných chutí a zdravých ingrediencií. Tekvica je skvelým zdrojom vitamínov a antioxidantov a mrkva dodáva polievke sladkastú chuť. Skúsiť ju môžete aj pri špeciálnych príležitostiach, pretože je nielen chutná, ale aj vizuálne atraktívna. Tak neváhajte a vychutnajte si tento klasický jesenný recept.
Máte radi tekvicovú polievku? Na aký spôsob ju pripravujete vy? Napíšte nám do komentára.