V dnešnej dobe, keď stále viac ľudí uprednostňuje zdravší a udržateľnejší životný štýl, získava trstinová šťava stále viac obdivovateľov pre jej jednoduchosť a autentickosť. Táto prírodná sladkosť, získavaná z cukrovej trstiny, nie je len chutnou náhradou rafinovaného cukru, ale aj výborným zdrojom živín. V tomto článku sa pozrieme na pôvod trstinovej šťavy, jej výhody pre zdravie a fascinujúce spôsoby, ako ju môžeme využiť v kuchyni.
CUKROVÁ TRSTINA A JEJ VŠESTRANNÉ VYUŽITIE
Trstinová šťava je ušľachtilá tekutina, ktorá sa získava z cukrovej trstiny. Cukrová trstina sa využíva po celom svete. Vytvárajú sa z nej hodnotné produkty, napr. pitná trstinová šťava, papier, drevotrieskové dosky, buničina, alkohol, xylitol, chemikálie, krmivá, hnojivá, elektrina, biohnoj, ale aj cenné liečivo. Cukrová trstina sa využíva ako prevládajúca surovina na výrobu cukru.
PÔVOD TEJTO CENNOSTI
Trstinová šťava má tisícky rokov dlhú históriu v mnohých kultúrach a spája sa s tradíciami a oslavami. Táto rastlina je považovaná za jednu z najstarších kultivovaných rastlín na svete. Prví známi výrobcovia trstinovej šťavy boli starovekí Číňania a Indovia. Dnes sa cukrová trstina bežne pestuje v tropických a subtropických oblastiach po celom svete, ktoré majú vhodné podmienky na jej rast – cukrová trstina obľubuje horúce a vlhké prostredie. Väčšinou sa pestuje v juhovýchodnej Ázii, Karibiku a južnej časti USA.
TRSTINOVÁ ŠŤAVA AKO REMESLO
Získavanie šťavy je tradičným remeslom niektorých kultúr, ktoré ho praktizujú už stáročia. Je zároveň aj zdrojom príjmu a zamestnanosti pre poľnohospodárov. Najprv sa zrežú čerstvé steblá cukrovej trstiny, ktoré sa melú, čím vzniká šťava z cukrovej trstiny.
ZDRAVOTNÉ VÝHODY TRSTINOVEJ ŠŤAVY
Trstinová šťava nie je len sladkou pochúťkou, ale ponúka aj množstvo zdravotných výhod. Svoje liečivé účinky využíva proti mnohým infekciám kože, močových ciest, kašľu, bronchitíde, srdcovým chorobám, žltačke, anémii, krvnému tlaku a zápche. Trstinová šťava je tiež považovaná za pomocníka pri liečbe rakoviny a iných kardiovaskulárnych ochorení. Je vhodná aj pre diabetikov vďaka jej nízkemu glykemickému indexu, to znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
TRSTINOVÁ ŠŤAVA A JEJ NEPOPIERATEĽNÉ PRÍNOSY PRE NAŠE ZDRAVIE
- Bohatá na živiny: trstinová šťava obsahuje množstvo dôležitých minerálov vitamínov, a organických kyselín, ktoré prispievajú ku správnemu fungovaniu organizmu a posilňujú životne dôležité orgány. Medzi nich patrí vápnik, železo, draslík a zinok, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D, E a kyselina listová.
- Prírodný antioxidant: trstinová šťava obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v našich bunkách a chránia tak organizmus pred poškodením a stresom. Antioxidanty zvyšujú imunitu nášho tela a jeho prirodzenú obranyschopnosť. Trstinová šťava obsahuje rôzne antioxidanty, medzi ktoré patria aj škoricové kyseliny, napr. kyselina kávová, ktorej účinky boli preukázané pri liečbe ochorení.
- Protinádorová aktivita: trstinová šťava okrem iného obsahuje aj flavonoidy, ako sú flavóny, naringenin, tricín, apigenín a luteín, ktoré majú terapeutické účinky pre komplexné a degeneratívne ochorenia, medzi ktoré patrí aj rakovina.
- Dodáva energiu: trstinová šťava je prirodzene energetizujúcou tekutinou vďaka vysokému obsahu prírodných cukrov. Vďaka tejto vlastnosti dáva cukor osobnú silu, vytrvalosť, zvyšuje pracovnú kapacitu. Má tiež pozitívny vplyv na fungovanie nervového systému, zlepšuje emocionálny stav a dodáva vitalitu.
- Hydratuje telo: Dehydratácia môže byť ľahko spôsobená v období sucha a počas letných dní. Pitím osviežujúcej šťavy z cukrovej trstiny môžeme predísť dehydratácii. Cukrová trstina môže zvýšiť minerály v tele, a tak zabráni dehydratácii. Okrem toho pomáha znižovať telesné teplo a telo tak absolútne hydratuje.
- Pomoc pri trávení: trstinová šťava môže pomôcť pri trávení a eliminácii problémov s tráviacim systémom, ak sa konzumuje s mierou. Má špecifické laxatívne účinky. Vláknina v nej pomáha pri stimulácii peristaltického pohybu, hojení zápalu v čreve a tiež zmierňuje príznaky zápchy, kŕče a nadúvanie.
- Veľká pomoc pre močovú sústavu: trstinová šťava pomáha močovej sústave, vo veľkej miere napomáha obličkám pri plnení ich optimálnej funkcie.
- Prechladnutie, chrípka, infekcie: Šťava z cukrovej trstiny môže byť účinným liekom na prechladnutie a chrípku a pri pravidelnom užívaní lieči aj bolesť hrdla či infekcie, vďaka jej antiseptickým účinkom.
- Ostatné benefity: trstinová šťava napomáha pri chudnutí. Môžeme ju ale využiť aj ako afrodiziakum.
TRSTINOVÁ ŠŤAVA AJ AKO DOMÁCI LIEK
Trstinová šťava sa môže kombinovať so zázvorovou šťavou, limetkovou šťavou či kokosovým mliekom. Tieto kombinácie urýchľujú zotavenie z rôznych ochorení a získavajú všetky požadované zdravotné výhody.
TRSTINOVÁ ŠŤAVA A JEJ EKOLOGICKÁ UDRŽATEĽNOSŤ
Medzi prospešné vlastnosti trstinovej šťavy nepatria len zdravotné výhody, ale aj jej ekologická udržateľnosť. Pestovanie cukrovej trstiny vyžaduje menej chemických hnojív a pesticídov v porovnaní s inými plodinami, čo z nej robí prírodnú a udržateľnú možnosť v poľnohospodárstve. Trstinové rastliny majú schopnosť obnoviť sa rýchlo po zbere, čo umožňuje trvalú výrobu šťavy bez značného poškodenia ekosystémov. Navyše, celý proces výroby trstinovej šťavy je ekologickejší, keďže nevyžaduje výrobný proces, aký je potrebný na získanie rafinovaného cukru.
TRSTINOVÁ ŠŤAVA V KUCHYNI
Trstinová šťava sa môže použiť na rôzne spôsoby v kuchyni – na prípravu nápojov a pokrmov. Trstinová šťava sa v kuchyni využíva ako prírodné sladidlo, ktoré nahrádza bežný rafinovaný cukor. Je vynikajúcou alternatívou pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem rafinovaných cukrov alebo sa snažia vyhnúť umelým sladidlám. Nižšie vypíšeme niektoré spôsoby, ako ju plnohodnotne využiť.
- Sladenie nápojov: trstinová šťava môže byť použitá k sladeniu čajov, kávy, alebo iných studených či teplých nápojov.
- Dezerty: trstinová šťava dodá príjemnú sladkosť rôznym typom dezertov. Skúste ju pridať do torty, palaciniek, pudingov, jogurtov, zmrzliny, ovocného šalátu.
- Omáčky a glazúry: pridaním trstinovej šťavy do omáčok či glazúr na mäso alebo zeleninu môžete získať jemne sladkú karamelovú chuť.
- Marinády: trstinová šťava ako súčasť marinády pre mäso alebo tofu dodáva jedlu sladký a slaný kontrast.
- Plnky: pridajte trstinovú šťavu do slaných plniek, aby sa zmiernila horkosť jedla.
- Kokteily: táto šťava dodáva miešaným nápojom sladkú príchuť.
Ak máte trstinovú šťavu k dispozícii, stojí za to ju vyskúšať v rôznych receptoch. Jej bohatá aróma a sladká chuť dodá nápojom a jedlám špeciálnu jemnú karamelovú arómu a farebný nádych, čím ich spravia ešte lahodnejšími.
PÁR SLOV NA ZÁVER
Trstinová šťava je fascinujúci dar prírody s bohatou históriou a zdravotnými výhodami. Je to vynikajúca alternatíva k bežným sladidlám a jej použitie v kuchyni môže obohatiť chuťové zážitky vašich jedál. Pamätajte však, že je dôležité ju konzumovať s mierou a začleniť ju do vyváženej stravy. Ak si túto sladkú tekutinu užijete s rozvahou, môže vás potešiť a prispieť k vašej celkovej pohode a zdraviu.
Zdroje: Arif, S., Batool, A., Nazir, W., Khan, R. S., & Khalid, N. (2019). Physiochemical Characteristics Nutritional Properties and Health Benefits of Sugarcane Juice. Non-Alcoholic Beverages, Pages 227–257. doi:10.1016/b978-0-12-815270-6.00008-6, Abbas, S., Sabir, S., Ahmad, S., Boligon, A., Athayde M. (2014). Phenolic profile, antioxidant potential and DNA damage protecting activity of sugarcane (Saccharum officinarum). Food Chemistry,Volume 147, Pages 10-16. ISSN 0308-8146. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.09.113.