AKO SI PRIPRAVIŤ CHASHUSHULI: POLIEVKU, KTORÁ VÁS PRENESIE DO SRDCA GRUZÍNSKA

Chashushuli, jedno z najvýraznejších a najchutnejších gruzínskych jedál, má svoje korene v bohatej a pestrej histórii gruzínskej kuchyne. Gruzínsko, krajina ležiaca na rozhraní Európy a Ázie, je známa svojou jedinečnou kultúrou, tradičnými hodnotami a samozrejme vynikajúcou kuchyňou. Chashushuli je jedným z tých pokrmov, ktoré odrážajú gruzínsku tradíciu a jej lásku k silným, výrazným chutiam.

História Chashushuli siaha až do stredoveku, keď sa Gruzínsko stalo križovatkou obchodných ciest medzi Európou a Áziou. Táto poloha priniesla do gruzínskej kuchyne mnoho nových ingrediencií a inšpirácií, vrátane paradajok, papriky a ďalších zeleninových plodín. Chashushuli je výsledkom kombinácie týchto nových ingrediencií s tradičnými gruzínskymi prísadami ako je mäso, bylinky a korenie.

INGREDIENCIE

Chashushuli je jednoduché, ale veľmi chutné jedlo, ktoré sa dá pripraviť z nasledujúcich ingrediencií:

– 500 g mäsa (hovädzie, jahňacie alebo bravčové),
– 2 stredne veľké cibule,
– 3-4 strúčiky cesnaku,
– 3-4 paradajky,
– 1 červená paprika,
– 1 zelená paprika,
– 1 žltá paprika,
– 1/2 šálky čerstvého koriandra,
– 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate,
– 1/2 šálky bazalky,
– soľ a čierne korenie podľa chuti,
– 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky (voliteľné),
– 2 polievkové lyžice oleja na vyprážanie.

PRÍPRAVA POLIEVKY

Príprava Chashushuli začína nakrájaním mäsa na menšie kocky. Potom si pripravte zeleninu: očistite a nakrájajte cibuľu, cesnak, paradajky a papriky. Čerstvé bylinky opláchnite a nasekajte nadrobno.

Na panvici rozohrejte olej a pridajte mäso. Vyprážajte ho dozlatista, potom pridajte cibuľu a cesnak. Po chvíli pridajte nakrájané papriky a paradajky. Premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 20 minút alebo kým mäso nie je úplne mäkké.

Keď je mäso mäkké, pridajte nasekané bylinky, soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku (ak chcete jedlo pikantnejšie). Premiešajte a nechajte ešte chvíľu povariť, aby sa chute prepojili.

Chashushuli sa podáva horúce, najlepšie s čerstvým chlebom alebo gruzínskym tradičným chlebom – lavash. Tento pokrm je vynikajúci aj s ryžou alebo zemiakovou kašou.

ZLOŽITOSŤ RECEPTU

Recept na Chashushuli je pomerne jednoduchý a nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti ani zložité techniky. Jeho príprava je rýchla a nekomplikovaná, takže aj začiatočníci v kuchyni si môžu vychutnať tento lahodný gruzínsky pokrm. Hoci Chashushuli nie je tak známe ako iné gruzínske jedlá, ako sú Satsivi alebo Chakhokhbili, určite stojí za to vyskúšať ho a obohatiť tak svoj kulinársky repertoár.

ZÁVER

Chashushuli je vynikajúci príklad toho, ako gruzínska kuchyňa dokáže prepojiť jednoduchosť a výrazné chute. Tento pokrm odráža bohatú históriu a kultúru Gruzínska, a jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Ak hľadáte nové inšpirácie pre svoje kulinárske dobrodružstvá, neváhajte a vyskúšajte Chashushuli – určite nebudete sklamaní.

Titulná fotografia: tripadvisor.com

Total
0
Shares
Prev
VYSKÚŠAJTE TURECKÝ ZÁCHOD: HISTÓRIA A VÝHODY DREPOVÉHO VYPRÁZDŇOVANIA!

VYSKÚŠAJTE TURECKÝ ZÁCHOD: HISTÓRIA A VÝHODY DREPOVÉHO VYPRÁZDŇOVANIA!

História tureckej toalety siaha až do staroveku, keď ľudia začali vytvárať

Next
HĽADANÝ RAJ NA ZEMI: TAJOMNÝM ÚDOLÍM ŠANGRI-LA BOLI POSADNUTÍ AJ NEMECKÍ NACISTI

HĽADANÝ RAJ NA ZEMI: TAJOMNÝM ÚDOLÍM ŠANGRI-LA BOLI POSADNUTÍ AJ NEMECKÍ NACISTI

Okrem bájnej Atlantídy o ktorej dodnes nik netuší či vôbec existovala, a ak áno,

You May Also Like