Ratatouille je jedným z najznámejších a najobľúbenejších francúzskych pokrmov, ktorý si zamilujete nielen pre jeho výnimočnú chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy. Tento tradičný recept pochádza z oblasti Provence a je ideálny na využitie sezónnej zeleniny. Predstavte si, ako sa tieto ingrediencie spájajú do dokonalého symfonického zvuku chutí a vôní, ktorý vás prenesie priamo do srdca Francúzska. Na prípravu ratatouille budete potrebovať nasledujúci zoznam ingrediencií.
INGREDIENCIE
- 1 veľký baklažán
- 2 stredne veľké cukety
- 1 veľká červená paprika
- 1 veľká žltá paprika
- 4 stredne veľké paradajky
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu (alebo niekoľko vetvičiek čerstvého)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo niekoľko lístkov čerstvej)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- prípadne niekoľko kvapiek balzamikového octu na dochutenie
POSTUP PRÍPRAVY
Ako prvý krok si pripravte všetky ingrediencie. Baklažán, cukety, papriky a paradajky umyte a nakrájajte na stredne veľké kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nadrobno nakrájajte.
V hrnčeku rozohrejte dve polievkové lyžice olivového oleja a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista, potom pridajte cesnak a orestujte ešte chvíľu. Potom pridajte nakrájané papriky a nechajte ich mäknúť asi 5 minút.
Medzitým si v druhej panvici rozohrejte zvyšné dve polievkové lyžice olivového oleja a pridajte baklažán. Opražte ho dozlatista, potom pridajte cukety a orestujte spolu ešte 5 minút.
Keď je zelenina v oboch panviciach mäkká, zložte ich do jednej veľkej panvice alebo hrnca. Pridajte nakrájané paradajky, tymián, bazalku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa zelenina nerozpadne a vytvorí hustú omáčku.
Ak chcete ešte viac vystužiť chuť ratatouille, môžete pridať niekoľko kvapiek balzamikového octu. Tento krok je nepovinný, ale dodá pokrmu ešte hlbšiu a komplexnejšiu chuť.
Ratatouille podávajte horúce alebo studené, podľa vašej chuti. Tento pokrm je vynikajúci ako samostatné jedlo s kúskom chleba alebo ako prílohu k mäsu či rybám. Ako bonus sa jeho chuť ešte zlepší, ak ho necháte odstáť v chladničke cez noc a podávate ho nasledujúci deň. Takto pripravený ratatouille vás prenesie priamo do srdca Francúzska a stane sa jedným z vašich obľúbených receptov na rýchlu a zdravú večeru.
Bon appétit!
Titulná fotografia: littlepotatoes.com