ZAMILUJTE SI FRANCÚZSKU KUCHYŇU S TÝMTO JEDNODUCHÝM RECEPTOM NA RATATOUILLE

Ratatouille je jedným z najznámejších a najobľúbenejších francúzskych pokrmov, ktorý si zamilujete nielen pre jeho výnimočnú chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy. Tento tradičný recept pochádza z oblasti Provence a je ideálny na využitie sezónnej zeleniny. Predstavte si, ako sa tieto ingrediencie spájajú do dokonalého symfonického zvuku chutí a vôní, ktorý vás prenesie priamo do srdca Francúzska. Na prípravu ratatouille budete potrebovať nasledujúci zoznam ingrediencií.

INGREDIENCIE

  • 1 veľký baklažán
  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 veľká červená paprika
  • 1 veľká žltá paprika
  • 4 stredne veľké paradajky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu (alebo niekoľko vetvičiek čerstvého)
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo niekoľko lístkov čerstvej)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • prípadne niekoľko kvapiek balzamikového octu na dochutenie

POSTUP PRÍPRAVY

Ako prvý krok si pripravte všetky ingrediencie. Baklažán, cukety, papriky a paradajky umyte a nakrájajte na stredne veľké kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nadrobno nakrájajte.

V hrnčeku rozohrejte dve polievkové lyžice olivového oleja a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista, potom pridajte cesnak a orestujte ešte chvíľu. Potom pridajte nakrájané papriky a nechajte ich mäknúť asi 5 minút.

Medzitým si v druhej panvici rozohrejte zvyšné dve polievkové lyžice olivového oleja a pridajte baklažán. Opražte ho dozlatista, potom pridajte cukety a orestujte spolu ešte 5 minút.

Keď je zelenina v oboch panviciach mäkká, zložte ich do jednej veľkej panvice alebo hrnca. Pridajte nakrájané paradajky, tymián, bazalku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa zelenina nerozpadne a vytvorí hustú omáčku.

Ak chcete ešte viac vystužiť chuť ratatouille, môžete pridať niekoľko kvapiek balzamikového octu. Tento krok je nepovinný, ale dodá pokrmu ešte hlbšiu a komplexnejšiu chuť.

Ratatouille podávajte horúce alebo studené, podľa vašej chuti. Tento pokrm je vynikajúci ako samostatné jedlo s kúskom chleba alebo ako prílohu k mäsu či rybám. Ako bonus sa jeho chuť ešte zlepší, ak ho necháte odstáť v chladničke cez noc a podávate ho nasledujúci deň. Takto pripravený ratatouille vás prenesie priamo do srdca Francúzska a stane sa jedným z vašich obľúbených receptov na rýchlu a zdravú večeru.

Bon appétit!

Titulná fotografia: littlepotatoes.com

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Prev
MOBILNÝ TELEFÓN VÁM MÔŽE OVLÁDAŤ ŽIVOT: POZNÁTE SKUTOČNÉ RIZIKÁ NOMOFÓBIE A AKO ICH PREKONAŤ?

MOBILNÝ TELEFÓN VÁM MÔŽE OVLÁDAŤ ŽIVOT: POZNÁTE SKUTOČNÉ RIZIKÁ NOMOFÓBIE A AKO ICH PREKONAŤ?

Nomofóbia je skratka pre “no-mobile-phone phobia”, teda strach z

Next
TAJNÝ SVET LOBISTOV A ICH NEZASTAVITEĽNÝ VPLYV NA POLITIKU!

TAJNÝ SVET LOBISTOV A ICH NEZASTAVITEĽNÝ VPLYV NA POLITIKU!

Lobing je jedným z pojmov, ktorý sa často spomína v súvislosti s politikou a

You May Also Like