ARANCINI: ZLATÉ GUĽÔČKY TALIANSKEJ TRADÍCIE

Keď sa povie Taliansko, mnohí si predstavia pizzu, cestoviny alebo gelato. No medzi poklady talianskej kuchyne patrí aj menej známa, no o to lahodnejšia pochúťkaarancini. Tieto zlatisté guľôčky plnené ryžou sú ako malé kulinárske dobrodružstvo, ktoré vás vezme na cestu časom a priestorom na slnečnú Sicíliu. Poďme sa pozrieť na ich pôvod, tradičný recept a zistíme, kedy je najlepšie si ich vychutnať.

PÔVOD ARANCINI

Arancini pochádzajú zo Sicílie, ostrova známeho svojou bohatou históriou a gastronomickými pokladmi. Ich názov je odvodený od talianskeho slova „arancia“, čo znamená pomaranč, pretože tvarom a farbou pripomínajú malé pomaranče. Prvé zmienky o tomto pokrme sa datujú do 10. storočia, keď bola Sicília pod nadvládou Arabov. Boli to práve Arabi, ktorí priniesli na ostrov ryžu a zvyk formovať ju do guľôčok.

Tradične sa arancini pripravovali na sviatok svätej Lucie, patrónky Sicílie, ktorý sa oslavuje 13. decembra. Tento deň je dodnes považovaný za špeciálny čas, kedy je vhodné tieto chutné guľôčky konzumovať.

TRADIČNÝ RECEPT NA ARANCINI

INGREDIENCIE

• 500 g arborio ryže
• 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
• 100 g nastrúhaného parmezánu
• 2 vajcia
• 200 g nakrájanej mozzarelly
• 200 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
• 1 jemne nakrájaná cibuľa
• 2 roztlačené strúčiky cesnaku
• 100 g hrachu
• 2 lyžice rajčinového pretlaku
• Soľ a čierne korenie podľa chuti
• Strúhanka na obaľovanie
• Rastlinný olej na vyprážanie

POSTUP

1. Príprava ryže: Ryžu uvarte vo vývare podľa návodu na obale, až kým nie je al dente. Potom pridajte parmezán a jedno vajce. Zmes nechajte vychladnúť.

2. Príprava plnky: Na panvici osmažte cibuľu a cesnak do zlatistej farby. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nie je dobre prepečené. Primiešajte rajčinový pretlak a hrach. Dochutíme soľou a korením a necháme pár minút povariť.

3. Formovanie a vyprážanie: Z vychladnutej ryže si naberte menší kúsok do dlane a vytvorte plochý kotúčik. Do stredu dajte kúsok mozzarelly a lyžicu mäsa s hrachom. Zakryte ďalším kúskom ryže a vytvarujte guľôčku. Guľôčky obaľte v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. V hrnci rozohrejte olej na vyprážanie a arancini vyprážajte do zlatista.

AKO A KEDY SI VYCHUTNAŤ ARANCINI

Arancini sú ideálne ako občerstvenie na párty, pikniky alebo ako chuťovka na večeru s priateľmi. Sú skvelé teplé, ale aj studené, čo z nich robí všestranné jedlo. Podávajú sa s ľahkým šalátom alebo paradajkovou omáčkou, ktorá dopĺňa ich krémovú textúru a chrumkavú kôrku.

FUN FACTY

V niektorých častiach Talianska sa arancini volajú „arancine“ čo je ženský tvar slova. Rozdiely v názvosloví a tvaroch vyplývajú z regionálnych tradícií, ktoré sú pre Taliansko typické.

    Na Sicílii sa každoročne koná festival arancini, kde sa súťaží o najlepšie arancini. Táto udalosť priťahuje kuchárov z celého sveta, ktorí prichádzajú predviesť svoje kulinárske zručnosti.

          Arancini sú viac než len jedlo – sú symbolom sicílskej tradície a pohostinnosti. Sú jedným z tých pokrmov, ktoré v sebe spájajú jednoduché suroviny a bohatú chuťovú paletu. Keď si ich pripravíte doma, stávate sa súčasťou tejto krásnej tradície, ktorá sa zachovala po stáročia. Vyskúšajte si tento recept a zažite kúsok Sicílie na vlastnom tanieri. Buon appetito!

          Total
          0
          Shares
          Pridaj komentár

          Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

          Prev
          RECEPT NA HOVÄDZÍ GULÁŠ, KTORÝ PREMENÍ VAŠU KUCHYŇU NA SLÁVNOSTNÉ STOLOVANIE

          RECEPT NA HOVÄDZÍ GULÁŠ, KTORÝ PREMENÍ VAŠU KUCHYŇU NA SLÁVNOSTNÉ STOLOVANIE

          Nie je to len obyčajný pokrm

          Next
          ZA HRANICAMI REALITY: SMRŠŤ V ŠTÝLE BEBJAKA PREKVAPUJE A FASCINUJE

          ZA HRANICAMI REALITY: SMRŠŤ V ŠTÝLE BEBJAKA PREKVAPUJE A FASCINUJE

          Film Smršť od režiséra Petra Bebjaka, ktorý bol premiérovaný 4

          You May Also Like